Waardevolle verbindingen, wat en waarom?

Er zijn twee bronnen van welvaart: transformatie en transactie.

Transformatie is het creëren van iets wat er nog niet is door het (slim) samenvoegen en bewerken van componenten, die er al wel zijn. Geen enkele transformatie creëert echter waarde en welvaart zonder transacties. Naar schatting 50% tot 60% van alle kosten en opbrengsten in de wereldeconomie ontstaan in transacties. Transacties zijn de schakels in steeds langer wordende ketens van ontwerp, productie, distributie en financiering.

Iedere transactie moet een ‘waardevolle verbinding’ zijn. De transactie moet dus steeds voor beide betrokken partijen een ‘plus’ opleveren. Al te vaak is dat in ketens niet het geval. Ze werken niet goed, omdat de samenwerking tussen de ketenpartners niet op orde is. Daardoor lekt veel waarde weg: geld, overbodig gebruik van grondstoffen, slechte dienstverlening en gebrek aan werkplezier.

In de 21e eeuw, op de weg van een lineaire naar een circulaire economie, kunnen we ons deze waardelekken niet meer veroorloven. Daarom creëert Transactieland ruimte voor vakmanschap, samenwerking en innovatie in ketens. Onze aanpak is concreet en begint bij de mensen die het dagelijkse werk doen. Zij zijn het beste in staat om obstakels (die leiden tot waardelekken) te verkennen en om te bedenken hoe ze op te ruimen. Van daaruit zorgen we voor inbedding en besluitvorming door managers en bestuurders.

Onze aanpak heeft zich bewezen in vele sectoren, organisaties en werkprocessen.